In verband met Hemelvaart zijn wij 13 & 14 mei gesloten.
Bestellingen geplaatst na 12 mei 17.00 uur worden vanaf maandag 17 mei weer verwerkt.

Raspberry Pi 400: de desktop-pc van €80,-

Geplaatst door Lisanne 05-11-2020 0 Reactie(s) Nieuws,

Het is een reis geweest, maar het is eindelijk zover! In dit artikel vertellen we je meer over het geheime Raspberry Pi 400-project! Ook worden er enkele vragen beantwoord door Eben Upton die gesteld zijn na de aankondiging van de Raspberry Pi 400.


Vier jaar in de maak

Het is meer dan vier jaar geleden dat het oorspronkelijke idee van een Raspberry Pi in een toetsenbord werd besproken. Eerst was het plan dat er een kit zou komen met alle onderdelen die nodig zijn om gelijk aan de slag te gaan door de accessoires aan te sluiten op een "klassieke" Raspberry Pi in creditcardformaat. De uitdaging was dat er een muis en een toetsenbord nodig was. Als ze een muis en een toetsenbord konden maken, zouden ze een complete set kunnen maken. Hoe moeilijk kan het zijn? Toen (binnen een dag na de aankondiging van het nieuwe toetsenbord en muis) zagen ze een blog van iemand die het toetsenbord had uitgefreesd en er een Raspberry Pi 3 Model A + in had geplaatst.
Het toetsenbord en de muis waren de belangrijkste dingen die geregeld moesten worden. Zodra de kwaliteitscontrole en de toeleveringsketen geregeld waren konden ze overstappen op het aanpassen van de matrijzen van het toetsenbord voor de Raspberry Pi 400. Daarna konden ze de assemblage realiseren in de productiefaciliteit van Sony in Wales. De plannen waren om een Raspberry Pi 3-gebaseerde versie te maken, maar het was duidelijk dat het in product brengen van zo'n complex item pas zou gebeuren nadat de Raspberry Pi 4 was gelanceerd. Hierdoor zou het nieuwe product op een tweede plaats komen. Dus in plaats daarvan begonnen ze aan de Raspberry Pi 4-gebaseerde versie zodra het ontwerp daarvoor was afgerond.


Een frisse, nieuwe Raspberry Pi 4

Het board in de behuizing is in feite een Raspberry Pi 4, maar met een nieuw PCB-ontwerp. Het heeft hetzelfde USB- en Ethernet systeem als de Raspberry Pi 4, maar een van de USB2.0-poorten is toegewezen aan het toetsenbord.

Linkshandig?

Er gaan al heel wat opmerkingen rond over de USB-poorten die zich aan de linkerkant van het apparaat bevinden, en het feit dat hierdoor de muiskabel gekruist wordt voor de meeste rechtshandige gebruikers. De PCB-vorm moest al vroeg worden gedefinieerd, zodat de industrieel ontwerpers aan de slag konden met het ontwerp van de behuizing. Eben Upton staarde toen eindeloos naar de PCB-layout en probeerde een van de USB-poorten naar de rechterkant te verhuizen zonder de signaalintegriteit te verstoren van het geheugen en de HDMI. Hij kon geen manier vinden om dit te doen. Linkshandige mensen en eigenaren van Bluetooth-muizen zullen in ieder geval blij zijn!

Micro HDMI

De Raspberry Pi 400 heeft dual-band 802.11b/g/n/ac draadloos LAN en Bluetooth 5.0. Net als de Raspberry Pi 4 is er een dubbele micro-HDMI-uitgang die 4K-video aan kunnen. Het zou fijn zijn geweest als de HDMI-aansluitingen de standaard maat hadden, maar om dit te bereiken zouden er andere functies verwijderd moeten worden of moest het ontwerp groter gemaakt worden. De kit wordt echter geleverd met een micro HDMI-naar-HDMI-kabel.
De GPIO-connector is gebleven omdat deze zo geliefd is bij zowel beginners als experts, het is tenslotte een Raspberry Pi. En natuurlijk moet hij gebruikt kunnen worden voor knutselen en prototypen. De HAT-functionaliteit werkt beter met een verlengkabel.

 

1,8 GHz!

De Raspberry Pi 400 heeft dezelfde circuit lay-out van power management, de processor en het geheugen als de Raspberry Pi 4, maar met één groot verschil: ze hebben de kloksnelheid aangepast naar 1,8 GHz!  Ook zijn de koelingsproblemen opgelost zodat gebruikers hier niet over na hoeven te denken. De Raspberry Pi 400 bevat een warmteverspreider die de warmte over het hele apparaat van voor en achter afvoert, zodat geen enkel deel te warm voelt om aan te raken. In feite is er voldoende thermische marge om over te klokken als je dat wilt.
 

Waarom niet de Compute Module?

Sommige mensen vroegen zich af  waarom de Raspberry Pi Compute Module niet in het toetsenbord is geplaatst. De reden is dat het boven een bepaalde schaal over het algemeen logischer is om voor een aangepaste PCB te kiezen dan voor een module met een draagbord. Met honderdduizenden Raspberry Pi 400-eenheden in eerste instantie zitten ze boven die schaal.
 

Uit- en aanzetten

Ook hebben ze een functie toegevoegd die helemaal nieuw is voor Raspberry Pi-producten, een aan/uit-knop! Uitschakelen wordt is mogelijk door Fn + F10 twee seconden ingedrukt te houden. Dit is een ‘soft control’ die met Linux communiceert om af te sluiten zodat je geheugenkaart of je USB-station niet corrupt raakt. De stroom kan worden ingeschakeld door op F10 (of Fn + F10) te drukken.

Prototyping


Een van de eerste Raspberry Pi 400 die door een thermische analyse gaat

Er is veel tijd en liefde in gestoken om dit het best mogelijke product te maken dat ze kunnen produceren en er zijn uitgebreide alpha- en conformiteitstests gedaan. Hieronder zie je de binnenkant van een heel vroeg prototype zou. Er zijn al enkele demontagevideo's online als je wilt zien hoe de Raspberry Pi 400 in elkaar zit; Er is niet veel veranderd ten opzichte van de foto hieronder:


 Binnenin een van de eerste Raspberry Pi 400 prototypes - 3D-geprint en CNC-gefreesd. Ongeveer £ 1500 per stuk om te bouwen!


Raspberry Pi 400 kit

De officiële Raspberry Pi muis is een prachtig product om bij de Raspberry Pi 400 te hebben, want nu is er een complete set officiële bijpassende Raspberry Pi onderdelen die er fantastisch uitzien op je bureau. De kit wordt geleverd met de SD-kaart die al is geprogrammeerd en geplaatst, dus op eerste Kerstdag hoef je deze alleen maar op de TV aan te sluiten om te beginnen met coderen. Geen hectische zoektocht naar een plek waar geheugenkaarten worden verkocht!

De kit bevat:
•    Raspberry Pi 400 computer met keuze uit zes toetsenbordlanden (meer volgt)
•    Officiële Raspberry Pi muis
•    Raspberry Pi USB-C DC-voeding voor de juiste regio
•    SD-kaart klaar voor montage in het apparaat met de nieuwste software geïnstalleerd
•    micro HDMI-naar-HDMI-kabel
•    Jewel-box om de SD-kaart op te bergen
•    Vierde editie Raspberry Pi-beginnershandleiding met instructies om aan de slag te gaan met de Raspberry Pi 400, evenals een heleboel dingen die je ermee kunt doen
 

Ode aan Commodore

Leuk om mee af te sluiten. In januari 1982 kwam de  Commodore 64  op de markt en ging er een wereld open voor de gamers onder ons. Het had de beste games en het beste geluid, en het was eenvoudig te programmeren. De combinatie van gamen en programmeren werkt nog steeds, maar we hebben een lange weg afgelegd sinds 1982. Hier is een tabel die laat zien hoe een Commodore 64 en een Raspberry Pi 400 zich verhouden.
 
Zoals je kunt zien is Raspberry Pi 400 bijna een miljoen keer efficiënter in het verwerken van data met minder dan de helft van het stroomverbruik.

 

#raspberrypiblog

Schrijf een reactie


Voer onderstaande code in:
Verzend